Tango Orkest Preau

Vanaf 13 juli 2024 kun je een week meespelen in een tango-orkest op een inspirerende locatie in Frankrijk. Naast orkestrepertoire wordt er ook gewerkt met een gitaarensemble.
Bij inschrijven ontvang je bladmuziek en een opname om mee te spelen, om alvast in de stemming te komen.

Wil je samen met jouw partner komen? Op Preau zijn er nog meer inspirerende cursussen beschikbaar, en de omgeving is prachtig. Bovendien kun je heerlijk genieten met een goed boek op het terras.

Als je nog niet bekend bent met de Argentijnse tango, zul je na deze week volledig op de hoogte zijn van het rijke ritmische en melodische karakter van de tango. De Argentijnse tango kan solistisch worden gespeeld, maar komt het beste tot zijn recht wanneer samen gemusiceerd wordt. Elk instrument in het orkest krijgt de kans om te begeleiden en de melodie te spelen aan de hand van op maat gemaakte arrangementen, waarbij rekening wordt gehouden met verschillende niveaus binnen het orkest.

NIVEAU
Beide weken zijn bedoeld voor ervaren amateur- en professionele musici, waarbij de stukken in de week van 20 tot 27 juli over het algemeen een niveau hoger zijn dan die van de week van 13 tot 20 juli. In beide weken speel je het prachtige repertoire, dus de unieke ervaring van het spelen in een tango orkest is gegarandeerd. Daarbij kunnen de partijen aangepast worden aan jouw niveau.

REPETITIES
Gedurende beide weken repeteren we dagelijks, met zowel gezamenlijke repetities als sectierepetities. Woensdag is een vrije dag om de omgeving te verkennen of indien gewenst extra repetities in te plannen.
Een orkest is als een geoliede machine, waarbij elke sectie een radar is, aangevuld met solo’s van diverse instrumenten. Om het orkest goed vorm te geven, bestaan de repetities uit twee delen: een sectierepetitie en een tutti-repetitie. Sectierepetities zijn onder andere bedoeld om te focussen op strijktechnieken (voor strijkers), accenten en dynamiek van de verschillende instrumentgroepen. Dankzij deze repetitiestructuur krijgt het orkest in korte tijd een solide basis. Hieronder vind je meer informatie over de sectierepetities.

PARTIJEN
De partijen worden op maat gemaakt, zodat vrijwel iedereen kan deelnemen. Het repertoire ontvang je vier weken voor aanvang van de cursus, zodat je je kunt voorbereiden en kunt aangeven of een partij te moeilijk of te eenvoudig is.

INSTRUMENTEN
De instrumenten die kunnen deelnemen aan het orkest zijn: viool, altviool, cello, bandoneon, accordeon, klarinet, gitaar, piano en contrabas. Wil je meedoen en speel je een ander instrument dan aangegeven, neem dan contact op om te overleggen.

PRESENTATIE
In beide cursusweken zullen we gedurende de week ons werk presenteren, met als hoogtepunt een slotpresentatie aan het einde.

ERVARING
Om deel te nemen aan het tango-orkest is ervaring met tango of samenspelen niet vereist. Vanwege de groepsgrootte is de klankkleur anders dan in kleinere ensembles. Terwijl je in een ensemble mogelijk de enige bent die een bepaalde partij speelt, deel je in het orkest soms dezelfde partij met je buurman/vrouw, wat resulteert in een rijke, volle klank.

BANDONEON SECTIE

De bandoneon- en accordeonsectie omvat meerdere partijen, variërend van 1 tot soms wel 4 partijen. Tijdens deze sectierepetities leer je jouw specifieke rol in het geheel en oefen je het samenspel. Afhankelijk van jouw partij wissel je tussen melodie en begeleiding.

De partijen worden aangepast aan het niveau van de cursisten. Omdat de bandoneon een relatief nieuw instrument is in ons muzikale repertoire, is het vereiste niveau lager dan bijvoorbeeld voor piano of strijkinstrumenten.

Bovendien zijn de stukken in de eerste week minder complex dan die in de tweede week, maar daarom niet minder boeiend!

Als je je afvraagt of je kunt meekomen tijdens de cursus, aarzel dan niet om contact op te nemen voor overleg.

Wil je een voorproefje, neem dan deel aan de Bandoneon Sessies.

STRIJKERS SECTIE

Om als één geheel te klinken, is het belangrijk dat de strijkerssectie apart repeteert. Tijdens deze repetitie bespreek je de streken, oefen je de articulatie en krijg je inzicht in de individuele rol van elke speler en de redenen daarachter. Ook ritmische effecten en fraseringen krijgen ruimschoots aandacht. Je zult merken dat je na de sectierepetitie met meer besef en schwung meespeelt tijdens de tutti-repetities.

RITME SECTIE

Het ritmische fundament van het orkest wordt gevormd door de piano, gitaar en contrabas. Samen leggen ze een solide basis voor de bandoneons en strijkers. Het ritme in een stuk verandert elke paar maten, gaande van ‘op de tel’ naar syncopische ritmes. Bovendien is het tempo niet altijd constant; vertraging (rallentando) en versnelling (accelerando) worden gebruikt om de artistieke betekenis van een nummer te benadrukken. Naast begeleiding speel je af en toe ook een solo. Om dit alles zo goed mogelijk uit te voeren, repeteer je dagelijks een uur samen. Als je benieuwd bent hoe een partituur eruitziet, stuur me dan gerust een e-mail.

GITAARENSEMBLE

Gitaar en tango zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat je met een orkest kunt spelen, kun je ook met een gitaarensemble of een ensemble waarin de gitaar een rol speelt. We gaan elke dag, naast het orkestrepertoire, de stukken voor gitaarensemble repeteren. Wil je weten hoe dat klinkt,  beluister onderstaande nummers en ga dan hier naartoe.

DANS & ZANG

Van 13 tot 20 juli verzorgen Charlotte & Laurent van YouTango een tangodanscursus, die zich richt op verschillende niveaus, variërend van een jaar ervaring tot gevorderden. Muziek en dans zijn verweven en wij zullen gedurende de week spelen voor de dansers.

Van 20 tot 27 juli verzorgt Charo Duran de masterclass ‘Vrijuit Zingen.’ Deze workshop is bedoeld voor zangers die hun kracht en zelfvertrouwen willen vergroten bij optredens en audities. Hoewel deze cursus losstaat van de tangocursus, zijn er altijd mogelijkheden voor wederzijdse inspiratie en samenwerking.

Speel mee met een opname

Om je de ervaring te geven van deelname aan een tango orkest, nodig ik je uit om mee te spelen met deze midi file van Milonga for three van Astor Piazzolla. Stuur een e-mail om de bladmuziek voor jouw instrument te downloaden.

L’Huy Preau

L’Huy Préau is een idyllisch landgoedje en ligt, ver van doorgaande wegen, verscholen in het landschap en aan de rand van de Morvan op ongeveer acht uur rijden van Utrecht. L’Huy Préau is een ideale plek voor een creatieve vakantie in Frankrijk. Het verblijf op l’Huy Préau is volpension. In het intieme restaurant staat ‘s ochtends een uitgebreid ontbijt klaar, later op de dag een overvloedige lunch en ‘s avonds een driegangendiner.

INSCHRIJVEN

Voor aanmeldingen voor de cursus kun je terecht bij info@kaysleking.com.

De cursus kost €375.
Studentenkorting a 20%  €300

De kosten voor verblijf en eten zijn te vinden op de website van Preau. Neem contact op als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument bespeelt dan aangegeven, of twijfelt of je het juiste niveau hebt om deel te nemen.

Het boeken van een plek inclusief volpension op L’Huy Préau verloopt via Mathilde van de Mheen, telefoon 0573-221199, e-mail info@preau.nl.

Als je vragen hebt over de cursus, een ander instrument bespeelt dan aangegeven, of twijfelt over je geschiktheid voor deelname, aarzel dan niet om contact op te nemen.

À bientôt!

Informatie | inschrijven

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de cursussen, sessies, projecten, gratis bladmuziek en concerten door je in te schrijven voor de nieuwsbrief. Mis geen enkele update en ontvang als eerste alle belangrijke informatie!